El Dojo-Kun es podria definir com les regles d'ètica i etiqueta dels karateques al Dojo (lloc on es practica Karate), i que serveixen al practicant en el seu camí marcial. Avui en dia hi ha una gran varietat de Dojo-Kun, i alguns autors assenyalen que totes venen de l’antic Codi del Bushido, utilitzat a l'antiguitat pels Samurais.
El Dojo-Kun més conegut resumeix aquestes regles en 5 preceptes:
INTENTAR PERFECCIONAR EL CARÁCTER (Jinkaku kansei ni tsutomuru koto)
Dia a dia es té que intentar millorar la personalitat i arribar a tenir un temperament equilibrat. Es treballa la humilitat. No hi ha que oblidar que el nostre interior es reflexa a l’exterior pels nostres actes. Tenim que treure els pensaments negatius per tenir un esperit net i una ment clara que ens permetin actuar amb sinceritat i transparència.
Karate es més que un exercici físic. A Karate el treball ment-cos és constant i es prioritza l’actitud del practicant, per sobre de la seva força, velocitat, habilitat tècnica o destresa a la lluita. A través de l’entrenament dur i rigorós, desenvolupem l’esperit de lluita i superació, per vèncer les dificultats que el dur exercici físic representa.
Fer fort l’esperit en front de les adversitats contribueix a perfeccionar el caràcter.
"El último objetivo del Karate-do, no reside en la victoria o en la derrota, si no en el perfeccionamiento del carácter de sus practicantes”
“El Karateca ante una adversidad se crece. Ahora empieza el entreno (tras 40 minutos de duro calentamiento)” (Sensei Salvador Alvarez)
TRACTAR DE SUPERAR-SE (Doryouku no seishin o yashinau koto)
El principi de superació, mitjançant el treball del coratge, la tenacitat, la perseverança i l’esforç. Però a Karate una cosa molt important és que es un treball d’autosuperació, i no una competència vers el companys. És molt important la constància per tal de no arribar a cap punt mort en aquest camí de superació.
Un karateka a l’àmbit esportiu o competitiu port vèncer a un adversari, però aquest adversari li pot vèncer en un futur campionat. La única victòria que perdura en el temps és la victòria sobre un mateix.
"El verdadero propósito del Karate no es ganar combates o torneos, sino percibir la realidad a través del entrenamiento diario, ganar auto confianza y auto realizarse" (Masatoshi Nakayama)
RESPECTAR ALS ALTRES (Reigi o omonzuru koto)
El principi del respecte pels altres. A karate es treballa molt mitjançant l’etiqueta, que té molta importància a les arts marcials, com una eina de treball del respecte. L’etiqueta a les arts marcials està molt definida. Per això abans d’entrar al Dojo es té que saludar, es saluden els companys al començament i finalització de qualsevol treball.
L’etiqueta i el respecte dóna sentit a la fidelitat vers l’instructor i els companys de major nivell i permet desenvolupar el treball de tècniques potencialment perilloses sense cap perill per al company. Per això el treball amb concentració i control, per preservar la integritat física dels companys.
L’etiqueta permet establir uns lligams entre l’instructor i l’alumne molt valuosos, constituint la base de l’aprenentatge i del bon clima de relació al Dojo.
Es per aquest principi que també és dóna molta importància i es treballa la puntualitat i la higiene.
Actuant amb bons modals no empitjorarem una mala situació i de fet és possible que evitem la violència innecessària. Això no es té que interpretar com a debilitat si no tot el contrari, com a manera d’enfortir el caràcter.
Aquest principi de respecte s’estén no només al Sensei (mestre), als sempais (alumnes avantatjats) i a la resta de companys, amics i familiars, sinó a totes les formes de vida.
“El Karate comienza y termina con cortesía” (Gichin Funakoshi)
“Pagas una herida con franqueza, pero un favor con otro favor”
SER CORRECTE, LLEIAL I SINCER (Makoto no michi o mamoru koto)
El principi de la honestedat, mitjançant el treball de lleialtat i la sinceritat en relació a la pràctica correcta del karate. Defensar els camins de la veritat.
Dins i fora del Dojo i en tot moment la correcció i lleialtat als principis i actuar de manera correcta en cada moment.
L’èmfasi aquí està en que el camí hauria de ser sincer, és a dir, no un mètode d’auto indulgencia o debilitat. No es busca el grau, o semblar que es té grans habilitats si no són reals, només per qüestions comercials, propagandístiques, o d’autocomplaença. La sinceritat a la pràctica del karate és un principi que es pot estendre a la sinceritat i honestedat a la vida diària.
Per poder arribar a on les nostres capacitats ens puguin portar s’ha de ser lleial i sincer. En última instancia, aquells que no tenen fidelitat al buscar un camí veritable, es converteixen en víctimes de les seves pròpies fantasies.
"En las aguas de la existencia, llega mas lejos quien nada como debe, cuando debe y hacia donde debe”
ABSTENIR-SE D’ACTUACIONS I MANERES VIOLENTES (Kekki no yu o imashimuru koto)
El principi de l’autocontrol. Es treballa el control de l’impetu i dels impulsos violents. Un artista marcial té que actuar en tot moment de manera que pugui impedir cualsevol tipus de perturbació, desenvolupant-se en un clima pacífic, evitant fins l’ultim moment la violència.
Pot semblar una contradicció o paradoxa que la pràctica d’un art marcial un dels principis que més es treballin sigui precisament el d’evitar la utilització de les tècniques que s’estan aprenent.
En aquesta màxima està l’essència de la moralitat de les Arts Marciasl. A Karate mai hi ha un primer atac. La força pot ser utilitzada si el fi és moralment correcte, com auto-defensa o protecció de l’innocent.
“En karate no hay primer ataque” (KARATE NI SENTE NASHI) Gichin Funakoshi
El dojo kun señala el camino hacia el máximo objetivo del entrenamiento, que es el dominio de uno mismo. En última instancia, la técnica como tal carece de importancia, ya que es el espíritu del individuo el que está siendo desarrollado y disciplinado. Siguiendo con seriedad las técnicas inherentes en estos preceptos simples en apariencia, el aprendiz puede empezar a progresar en el Camino de las artes marciales (Harry Cook).
Fdo. Lourdes Llorente
Sòcia del CKSC i Secretaria de la Junta
Presidenta de La Coordinadora d’Entitats Esportives